Kuchnia

dania rybne

Śledzie w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI:
400g śledzi matiasy
3 czerwone cebule
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki)
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
ok 1-1,5 szklanki mleka
1-2 łyżki oleju
2-3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cukru

Śledzie odlewamy z zalewy, płuczemy, zalewamy mlekiem, tak by w całości były przykryte. Moczymy. Długość w zależności od 'słoności' śledzi. Moje nie były aż tak słone. Moczyłam ok 1,5 godziny.
W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w piórka, rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy ją, do miękkości. Następnie dodajemy nasz koncentrat, gdy już mało co zostanie w słoiku, nalewamy trochę wody, zakręcamy, dobrze trzepiemy i wlewamy resztę na patelnię. Dodajemy szczyptę cukru, przyprawy: papryka wędzona ostra, pieprz cytrynowy, kardamon. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek, chwilę jeszcze trzymamy na małym ogniu. I gotowe. Zostawiamy do ostudzenia.
Wymoczone śledzie, odcedzamy, staramy się je delikatnie osuszyć, na to nasza zalewa pomidorowa. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, a gdy nie mamy tyle czasu, to przynajmniej na 4godziny.
http://basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Sledzie-w-sosie-pomidorowym.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation