Inne

kulinarnie-wigilia

pierogi świąteczne. - LADY KITCHEN
PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMI

Ciasto na pierogi:

1kg przesianej mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju
mocno ciepła woda

Do tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto i będzie dziura :) Wbrew zabobonom dodanie jajka nie spowoduje skamienienia ciasta. Fakt, troszkę ciężej się je wałkuje, ale w gotowaniu robi się cudownie miękkie. Do przesianej mąki dodajemy jajko, olej, cynamon oraz tyle wody, żeby zagnieść zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.

Nadzienie:

2 szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek (wędzone to zupełnie inny smak)
½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)
0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcem
szklanka posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki miodu

Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu nadzienie będzie zwarte i słodkie, więc dodatkowego cukru nie potrzebujemy.

Palone masło cynamonowe

½ kostki masła (min 82% tłuszczu)
laska cynamonu
kilka goździków
gwiazda anyżu

Masło wrzucamy do rondelka, czekamy aż się spieni i dorzucamy przyprawy, które wcześniej lekko kruszymy w moździerzu bądź nożem. Jak piana z masła opadnie to rozpoczyna się palenie masła, zwiększamy wtedy czujność i pilnujemy. Masło ma mieć piękny złoty kolor i orzechowy aromat wzbogacony zapachem przypraw. Takim masłem polewamy pierogi.

PS.: Jak komuś mało świątecznych aromatów to można do pierogów dodać jogurt z cynamonem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation