Inne

kulinarnie-wigilia

Jajka farbowane w naparze z hibiskusa

Wszyscy, którzy zobaczyli po raz pierwszy jajka ufarbowane w naparze z hibiskusa, myśleli, że wykonane są z granitu. Ten nietypowy wygląd jajek zawdzięcza herbatce z kwiatów hibiskusa. Zajrzyjcie do swoich kuchennych szuflad, może znajdziecie herbatę, której smaku nie polubiliście, a która wciąż zajmuje wam miejsce.
Jak uzyskać jajko w odcieniach czerni i szarości
Przygotuj jajka o jasnych skorupkach, suszone kwiaty hibiskusa (może być herbatka).
Zalej szklanką wrzątku dwie łyżki suszonych kwiatów hibiskusa. Zanurz jajko i pozostaw je na trzy godziny. Po trzech godzinach wyjmij jajko z zalewy i pozostaw na papierowym ręczniku, aż samo wyschnie.

onet.pl / Foto: "Inspiracje na wielkanoc", fot. Piotr Syndoman / Grupa Wydawnicza Foksal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation