Inne

kulinarnie-wigilia

Polędwica wieprzowa z sosem żurawinowym

600 g polędwicy wieprzowej
1 łyżeczka kolendry
3/4 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżki smalcu (lub oleju)

1 łyżka masła
1 szklanka żurawiny
3 łyżki miodu
50 ml wody
skórka starta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
grubo zmielony czarny pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

W moździerzu rozgnieć kolendrę, kmin oraz pieprz (nie powinny być zbyt drobne, mogą w nich pozostać większe kawałki.
Polędwiczkę umyj, osusz i posól ze wszystkich stron. Dopraw mięso przyprawami (ja rozsypałam je na desce, a następnie przeturlałam po nich mięso, dzięki czemu dobrze przywarły).

Patelnię żeliwną (lub taką którą można włożyć do piekarnika) rozgrzej (jeśli używasz zwykłej patelni, której rączka może się stopić, należy nagrzać w piekarniku niedużą blaszkę) Gdy będzie gorąca, rozgrzej na niej tłuszcz. Wrzuć mięso na patelnię i obsmaż (na dużym ogniu) na złoto ze wszystkich stron. Włóż patelnię do piekarnika na 12-15 minut.

Rozgrzej masło w małym rondelku. Wrzuć na nie żurawinę, dodaj do niej miód, wodę i sok cytrynowy. Gotuj kilka minut, aż owoce zaczną pękać. Na koniec dorzuć do sosu skórkę z cytryny. Dopraw całość solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Zestaw z ognia.

Gotowe mięso wyłóż z piekarnika i ułóż na desce. Odstaw na 5 minut, a następnie pokrój na plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation