Inne

kulinarnie-wigilia

EasterOwce_750x100
poniedziałek, 10 grudnia 2012
Świąteczne babeczki


Świeże gałązki świerku, domowa kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone grzyby, to aromaty świąt Bożego Narodzenia. Jest ich dużo, dużo więcej, lecz mnie właśnie te najbardziej kojarzą się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi.
Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa!
Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale.
Przepis na takie babeczki już kiedyś podawałam, ale teraz użyłam innego przepisu, lepszego. Tamten zlikwidowałam, żebyście mogli się cieszyć naprawdę dobrymi babeczkami.


Babeczki z kandyzowaną skórką pomarańczową
lekko zmodyfikowany przepis Nigelli
12 szt.

125 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
125 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 190°C.
Przesiać do miski mąkę, proszek i sól. Odstawić.
W drugiej misce utrzeć do białości masło z cukrem, a następnie dodać po jednym jajku, mleko i dobrze zmiksować. Wlać ekstrakt migdałowy, wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Wsypać mąkę i lekko zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozłożyć do nich ciasto.
Piec 15-20 minut. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation