Kuchnia

Ciasta

zacisze kuchenne: Chałka drożdżowa

Składniki (jak w oryginale):
25g drożdży
0.5 szklanka mleka
100g cukru
0.5 kg mąki
1 jajko
25g masła
ok. 0.5 szklanki wody
kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i z ciepłym mlekiem. Rozczyn odstawić na chwilkę do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę składników wlewając rozpuszczone i wystudzone masło. Na końcu wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Podzielić na 2 części i z każdej uformować po 4 wałki. Spleść warkocze i połączyć w całość. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę łącząc jej składniki. Posypać nią chałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation