Kuchnia

Kulinaria

Tian provencal z polentą – zapiekanka wg Marthy Stewart

Czas przyrządzenia: 30 minut Czas całkowity 1 godzina 45 minut

Składniki :
6 łyżek oliwy
2 szklanki mleka
1,5 szklanki polenty błyskawicznej
Sól morska i świeżo mielony pieprz
1 duży por, tylko białe i jasnozielone części
Pół małego bakłażana, pokrojonego w cienkie krążki
1 cukinia pokrojona w cienkie krążki
2 średnie pomidory pokrojone w cienkie krążki
Szklanka tartego sera Gruyer

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220⁰C. Posmaruj płytką formę do pieczenia olejem. Zagotuj mleko i 2,5 szklanki wody w średniej wielkości garnku. Wmieszaj polentę, gotuj 1 minutę, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Przenieś do przygotowanego naczynia, wyrównaj warstwę. Nałóż połowę pora, bakłażanów, cukinii i pomidorów. Skrop 3 łyżkami oleju i dopraw solą i pieprzem. Posyp połową sera. Nakładaj pozostałe produkty warstwami. Piecz 30 minut, dociśnij warzywa szpatułką, posyp pozostałym serem i piecz jeszcze 35 minut. Jeśli ser zbyt się zrumieni, przykryj folią.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation