Kuchnia

Kulinaria

Gruszka duszona

SKŁADNIKI na 4 porcje:

750 g gruszek

250 ml czerwonego wina typu porto

150 g cukru

skórka(obierka) z 1/2 pomarańczy lub cytryny

laska cynamonu

5 gożdzików

100 g suszonych śliwek bez pestek-najlepiej kanadyjskich



PRZYGOTOWANIE:

1-Obrac cienko gruszki pozostawiając ogonki.

2-W rondelku umieścic wszystkie składniki z wyjątkiem śliwek i wstawic do tej zalewy gruszki(ogonkami do góry,gdyż dół gruszki musi się dłużej gotowac).

3-Dopełnic całośc wodą lub sokiem owocowym tak by gruszki były całkowicie zanurzone w płynie.

4-Doprowadzic gruszki w zalewie do wrzenia,przenieśc na najmniejszy palnik i zmniejszyc ogień do minimum.

5-Przykryc pokrywką i dusic na minimalnym ogniu przez ok.4 godziny.Gruszki będą powoli w tym czasie miękły a kolor czerwieni będzie przenikał coraz głębiej do środka.

6-Na ostatnie 30 min duszenia dodac śliwki.

7-Gruszki i śliwki ostudzic w zalewie.

8-Podawac lekko ciepłe lub zimne do czerwonych mięs lub wątróbki lub jako przystawkę przed czerwonym mięsem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation