Kuchnia

Kulinaria

Napiszę tylko tyle mniam, mniam, mniam.....


Składniki:

250 g świeżego szpinaku
250 g kurek
2 cebule
250-300 g makaronu penne
2 jajka
2 łyżki śmietankowego serka typu almette
1 czubata łyżka pokrojonej pietruszki
150 ml śmietany kremówki
3 łyżki drobno startego parmezanu
masło i olej
sól i pieprz



Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Szpinak myjemy, odsączamy i wrzucamy na rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Dusimy do odparowania soku, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut, odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak, kurki i makaron, mieszamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, serek, pietruszkę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation