Kuchnia

Kulinaria

KURCZAK W SOSIE ESTRAGONOWYM

SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz
SOS ESTRAGONOWY:

1 łyżka octu winnego
3 łyżki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu (np. drobiowego lub błyskawicznego)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
3 gałązki estragonu z listkami + 2 łyżki posiekanych listków
DO PODANIA:

ugotowane ziemniaki
PRZYGOTOWANIE

Kurczak: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać masło na patelni, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do jak najmniejszego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut lub na czas przygotowania sosu.
Sos estragonowy: Naczynie, w którym piekł się kurczak ustawić na kuchence, wlać ocet i wino, wymieszać i zagotować. Gotować przez minutę, następnie dodać bulion razem z gałązkami estragonu. Gotować dalej przez około 2 minuty aż sos zredukuje się o połowę. Dodać śmietankę i gotować przez kolejne 2 minuty. Odstawić z ognia, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (sprawdzić czy trzeba ją dodać), usunąć gałązki estragonu a włożyć posiekane listki.
Piersi kurczaka pokroić na plasterki, ułożyć na ziemniakach i polać sosem estragonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation