Kuchnia

Kulinaria

Tarta z fetą i szpinakiem

Składniki na 4-6 porcji:
Ciasto:
10 dag chudego twarogu,
10 dag masła,
10 dag mąki tortowej,
1 jajko.
Farsz:
1 paczka mrożonego szpinaku,
1 pomidor,
10 dag fety,
1 kubek śmietanki 30 proc.,
3 jajka,
1-2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżka masła,
sól, pieprz, mąka i tłuszcz do formy.

Przygotowanie:
Z twarogu, mąki, margaryny i jajka szybko zagnieść ciasto, schładzać ok. 1 godz. w lodówce, rozwałkować cienko, wylepić natłuszczoną i wysypaną mąką formę. Podpiec w temp. 180°C na złoto. Na maśle zeszklić posiekany czosnek i cebulę. Dodać rozmrożony szpinak. Doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 minut, odparować. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Udekorować plastrami pomidorów, obłożyć pokrojoną fetą. Jajka zmiksować ze śmietanką, doprawić, wylać na farsz. Zapiekać (175°C) ok. 30 minut

www.styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation