Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kokosowa chmurka
Składniki:

biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli

krem:

400 ml mleczka kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
6 łyżek cukru pudru
500 g serka śmietankowego
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 galaretka cytrynowa

dodatkowo:

alkohol lub herbatka owocowa do nasączania
wiórki kokosowe do dekoracji




Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i wsypujemy stopniowo cukier. Dalej ubijamy i dodajemy żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy ocet i wszystko razem mieszamy. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przecinamy go na dwa blaty.


W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksem według przepisu na opakowaniu. Potem ucieramy serek z cukrem, wiórkami oraz mleczkiem kokosowym. Do masy dodajemy ubitą śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i powstały krem schładzamy w lodówce.


Następnie pierwszy blat placka smarujemy 2/3 kremu i przykrywamy go drugim blatem. Wierz pokrywamy pozostałym kremem i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation