Kuchnia

Babki i ciasta ucierane

Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym


Genialne ciasto.
Aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest pietruszka.

Składniki na ciasto:

175 g masła
250 g cukru demerara
100 ml syropu klonowego (maple syrup)
3 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
250 g obranej pietruszki
1 jabłko
50 g orzechów włoskich lub pecan
skórka i sok z jednej pomarańczy

Masło rozpuszczamy z cukrem, z syropem klonowym i odstawiamy do ostygnięcia.
Obraną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda i również ścieramy na grubych oczkach.
Orzechy siekamy na kawałki.
Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Jajka ubijamy na puch.
Wlewamy przestudzoną miksturę.
Ubijamy krótką chwilę.
Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
Krótko ubijamy.
Dodajemy pietruszkę, jabłko, orzechy, skórkę i sok z pomarańczy.
Wszystko ponownie krótko ubijamy do połączenia się składników.

2 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Boki smarujemy lekko masłem. Ciasto po równo rozkładamy do dwóch form,
wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnia.
Pieczemy około 40 minut.
Wyjmujemy i studzimy początkowo w formie a następnie na kratce kuchennej.

Krem:

250 g serka mascarpone
3-4 łyżki syropu klonowego

Serek mascarpone ucieramy z syropem klonowym.
Krem przekładamy ciasto.
Posypujemy cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Ciasto wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Ciasto jest od razu gotowe do spożycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation