Kuchnia

Babki i ciasta ucierane

Ciasto z pasternakiem, migdałami i pomarańczą



Składniki na ciasto:

225g mąki pszennej (1,5 szklanki)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szklanka zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) ok. 120g
150g masła
120g cukru
duża pomarańcza (obrana, wypestkowana, pokrojona na kawałki)
2 jajka
200g pasternaku startego na tarce (2 szklanki)
pół szklanki rodzynek (ok. 80g)

Składniki na dekorację:

pół szklanki płatków migdałowych (ok. 75 g)

Wykonanie tradycyjne:
Rozpuścić masło w rondelku wraz z cukrem i odstawić do wystudzenia. Zmielone migdały zmieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem - odłożyć. Pomarańczę zmiksować blenderem i dodać do niej jajka, pasternak, rodzynki oraz rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać. Dodawać powoli suche składniki miksując na niskich obrotach. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać migdałami w płatkach. Piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na ok. 20 minut w formie, a potem wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation