Kuchnia

Babki i ciasta ucierane

Babka z pasternakiem





Składniki:

3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl. oleju
1 1/2 szkl. startego pasternaka (na tarce o grubych oczkach)
1/2 szkl. orzechów włoskich - orzechów nie mielimy, wrzucamy je w kawałkach



Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką i solą.

Jajka ubijamy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną ze składnikami.

Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startego pasternaka i orzechy włoskie.

Całość pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Do pieczenia użyłam blachy keksówki.



Sos do ciasta:

3 łyżki sera mascarpone
1 łyżka syropu klonowego/miodu gryczanego
Ziarna z 1/3 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation