Kuchnia

Babki i ciasta ucierane

BABKA CYTRYNOWA PIASKOWA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

4 jajka, temp. pokojowa
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, roztopionego
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka otarta z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Następnie powoli również w kilku porcjach dodajemy roztopione i ostudzone masło. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny oraz skórką. Formę na babkę o śr. 24 cm. smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (robimy to dokładnie, ponieważ babka ma tendencję do przywierania do ścianek). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka i zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy babkę do wystudzenia. Wszystkie składniki na lukier mieszamy ze sobą i polewamy wierzch babki. Zostawiamy na około 15 min. i możemy kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation