Kuchnia

Babki i ciasta ucierane

Błyskawiczne muffiny bananowe (bez cukru)

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

3 dojrzałe banany
100 ml oleju rzepakowego (rafinowanego – lepiej znosi wysokie temperatury)
2 jajka
250 g mąki pszennej razowej/graham (typ 1850 – taki przemiał zachowuje w mące więcej minerałów)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką)

PRZYGOTOWANIE – 15 minut

Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. W większej misce ubijamy/miksujemy olej z jajkami i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po połączeniu składników dodajemy banany i miksujemy na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Migdały możecie zastąpić siekanymi orzechami włoskimi. Ważne aby nie były zbyt drobno pokrojone – mają chrupać podczas jedzenia. Jeżeli potrzebujecie upiec babeczki o delikatnej konsystencji dodajcie zamiast migdałów czy orzechów czubatą łyżkę masła orzechowego.
PIECZENIE – 20 minut – 200 stopni

Można dodać do ciasta drobne owoce w niedużej ilości lub kawałki czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation