Kuchnia

kolacja

GEFILTE - RYBA PO ŻYDOWSKU - składniki:
około 1.5 kg ryby (lub filetów z karpia) - resztki zostawić do zrobienia wywaru
5 cebul
6 marchwi (w tym ugotowana marchewka do dekoracji)
2 jaja lekko roztrzepane
4 łyżki stołowe mąki z macy
pół litra wody - do masy rybnej
szczypta cukru
soli
pieprzu
pęczek świeżej natki
seler
żelatyna
garść jasnych rodzynek
garść migdałów
GEFILTE - RYBA PO ŻYDOWSKU - sposób przygotowania: Poprzedniego dnia należy sprawioną rybę lub filety rybne wraz z 3 marchewkami i 3 cebulami zmiksować w mikserze, następnie przełożyć do miski, wymieszać z 2 jajami, mąką uzyskaną ze zmielonej macy, wodą, solą, pieprzem i cukrem. Masa rybna powinna być pulchna i lekko kleista. Po wyrobieniu przykryć serwetą i odstawić do lodówki.
Następnego dnia z resztek ryby, ości, oczyszczonej z oczu i wypłukanej głowy, skóry ryby, gotujemy wywar wraz z jarzynami, tj. pozostałą porcją marchwi, cebuli, pietruszką i selerem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około kwadransa. Jeśli korzystaliśmy z filetów to dla uzyskania lepszego smaku i aromatu dodajemy jeden filet więcej. Następnie, mocząc często dłonie, formujemy z przygotowanej masy rybnej porcje wielkości 6-7 cm. Wcześniej robimy próbę: wrzucamy do rosołu małą kulkę z tej masy. Po kilku minutach wyjmujemy i sprawdzamy smak. Masę możemy jeszcze doprawić.
Umieszczamy delikatnie wszystkie porcje w rosole (nie mogą wystawać) i na małym ogniu, bez przykrycia gotujemy ok. godziny. Garnek odstawiamy i dopiero po ostygnięciu wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, układając w odstępach. Dekorujemy plasterkami ugotowanej marchewki.
Rosół odcedzamy, stawiamy na ogniu wrzucamy dwie świeże marchewki starte na wiórki, garść rodzynek jasnych i garść migdałów bez skórki (schodzi po sparzeniu), i 3 łyżki żelatyny. Gotujemy 5 min., nie dłużej (marchewka musi pozostać półtwarda). Lekko ostudzonym zalewamy porcje ryby.
Możemy podawać z ćwikłą lub chrzanem. Innym sposobem jest podawanie jako ryby w bulionie - na gorąco. Wówczas nie dodajemy do bulionu żadnych dodatków ani żelatyny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation