Kuchnia

kolacja

Lody Solony karmel
OPIS PRZYGOTOWANIA
Puszkę z mlekiem gotować w gorącej wodzie przez ok. 3 godziny. Wyjąć z wrzątku, wystudzić i dopiero wtedy otworzyć.

Orzechy posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki kajmaku, wymieszać i odstawić.

Mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać kajmak. Posolić i zmiksować.

Śmietankę ubić. Przełożyć do kajmaku z serem i delikatnie wymieszać. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć kajmak z orzeszkami. Przykryć i na 4-5 godzin wstawić do zamrażarki.

Lody nałożyć do pucharków. Udekorować kawałkami andrutów i owocami. Można ozdobić bratkami.

SKŁADNIKI
1 puszka - mleka skondensowanego słodzonego
250 g - serka mascarpone
½ łyżeczki - soli
1 szklanka - śmietanki 30%
100 g - orzeszków ziemnych prażonych i solonych
DO PODANIA
andruty
maliny
bratki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation