Kuchnia

kolacja

Przepis na ser, który łatwo zrobisz w domu - Kobieta


SKŁADNIKI:

3 litry świeżego mleka (2% lub więcej)
4 limonki lub cytryny (15 łyżek soku)
ziarna czarnej gorczycy (ok. 2-3 łyżeczki)
2-3 łyżeczki sproszkowanej bottargi

PRZEPIS na sery z gorczycą i bottargą:

1. Podgrzej mleko w garnku do momentu, aż zacznie się gotować.

2. W tym czasie na rozgrzanej suchej teflonowej patelni praż przez chwilę ziarna gorczycy, aż zaczną „strzelać”.

3. Zmniejsz ogień i wlej do mleka wyciśnięty wcześniej sok z limonki (lub cytryny).

4. Niemal natychmiast od mleka zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.

5. Przelej zawartość garnka przez duże sitko o drobnych oczkach. Jeśli chcesz zachować serwatkę, po prostu przecedź całość nad jakimś naczyniem. Jeśli nie posiadasz sitka, wyłóż durszlak gazą i przelej przez niego mleko.

6. Naciskając łyżką masę dokładnie odcedź ser, który będzie miał konsystencję luźnego twarożku. Zostaw ser na kilka minut, żeby dobrze odciekł i przestygł. W tym czasie przygotuj dwa równej wielkości kawałki gazy i włóż je do dwóch naczynek.

7. Podziel ser na dwie części i przełóż na przygotowaną gazę.

8. Do jednej porcji dodaj uprażoną gorczycę, a do drugiej bottargę. Dokładnie wymieszaj.

9. Zwiń gazę u góry tworząc zgrabne, kuliste zawiniątka i dokładnie odciśnij resztę serwatki.

10. Włóż zawiniątka do miseczek, przyciśnij ciężkim przedmiotem (np. krążkiem od hantla owiniętym folią aluminiową) i wstaw na noc do lodówki.

Z trzech litrów mleka uzyskasz około 400 g sera. Najlepiej zjeść go w ciągu 2 dni.

* Nie trzeba używać podpuszczki, nie trzeba termometru do mierzenia temperatury mleka, nie trzeba nawet mleka prosto od krowy – wystarczy świeże (nie UHT, ale może być pasteryzowane) mleko ze sklepu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation