Kuchnia

kolacja

Pizza z patelni
2 pizze
ciasto na pizzę
możesz użyć kupnego ciasta lub użyć tego przepisu
460 g ( 3 2/3 szklanki) mąki chlebowej
3 łyżki drożdży suszonych
250 ml (1 szklanka) ciepłej wody
1 łyżka mleka, pełnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
sos pomidorowy
1/2 szklanki pomidorów z puszki pokrojonych w kawałki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
sól + czarny pieprz
dodatki
500 g mielonej wieprzowiny
przyprawy: po 1/2 łyżeczki: suszonego tymianku, suszonego oregano, czosnku w proszku, słodkiej papryki, mielone nasiona kopru włoskiego, sól, czarny pieprz
250 g tartej mozzarelli
100 g ricotty
suszone oregano, do posypania
płatki chili, do podania
świeże liście bazylii lub szczypiorek, do podania
Tak zrobicie
Drożdże, wodę i miód włożyć do miski miksera, lekko wymieszać i odstawić na 5-10 minut.
Dodać mąkę, mleko, oliwę z oliwek i sól, wyrabiać przez co najmniej 10 minut mikserem za pomocą haka, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Miskę posmarować oliwą i włożyć do niej ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut do 1 godziny.

Nagrzać piekarnik do temperatury 250°C.
W międzyczasie, zrobić sos pomidorowy. Połączyć składniki w małej miseczce, wymieszać i odstawić. Jeśli pomidory mają zbyt dużo soku. Przelać do sitka i odcedzić.

Do innej miski włożyć mięso mielone i wymieszać z przyprawami. Rozkruszyć między palcami na kawałki i lekko zwinąć w „niedoskonałe” klopsiki (nie formować pulpetów).
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy na średnim ogniu. Dodać ‚klopsiki’ i piec, delikatnie mieszając przez 3-5 minut na złoty kolor. Zdjąć patelnię z pieca.

Kiedy ciasto będzie gotowe. Przełożyć na posypaną mąką powierzchnię i podzielić na 2 kulki.
Lekko naoliwić żeliwną patelnię ⌀26cm. Włożyć 1 kulkę ciasta do patelni i dociskać w kierunku krawędzi patelni formując spód na pizzę. Pizzę można piec jedną po drugiej lub jednocześnie na dwóch patelniach. Lub zrobić jedną, a pozostałe ciasto zamrozić.
Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym. Posypać połową mozzarelli, następnie nałożyć ricottę i klopsiki. Posypać pozostałą mozzarellą, oregano i płatkami chili.
Przenieść patelnię do piekarnika, obniżyć temperaturę do 230°C i piec przez około 15-17 minut, aż dno pizzy będzie chrupiące, a ser się zrumieni.
Posypać świeżą bazylią lub szczypiorkiem, następnie pokroić i podać. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation