Hobby

jedzenie

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
szczypta ostrej papryki
500 g pieczarek
1 cebula
2 kostki grzybowe Winiary
litr wody
2-3 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
kilka łyżek bułki tartej do panierowania
olej do smażenia




Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję sól, pieprz, ostrą paprykę, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.
Na drugiej patelni lub w rondelku podsmażam na maśle obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i duszę, aż do odparowania wody z grzybów. Następnie wlewam gorącą wodę i dodaję kostkę grzybową.
Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczarkowy, dodaję śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation