Hobby

jedzenie

Przygotowanie:
20 minut.
Gotowanie: 40
minut.
Gotowe do podania:
około 60 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 6 koszyczków.
500 g ziemniaków
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
pół łyżeczki ziół
prowansalskich
6 jajek
świeża rukola lub mix sałat
6 łyżek passaty pomidorowej
pół słoiczka suszonych
pomidorów
mały por, biała część,
pokrojona w cienkie plasterki
2 łyżki bułki tartej
łyżka masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 C. Formę na muffiny
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. (użyłam dużej formy
na muffiny z 6 otworami).
Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzić i ubić tłuczkiem. Dodać oliwę, zioła, słodką
paprykę, chilli i dokładnie wymieszać. Ewentualnie można dosolić
do smaku.
Masą ziemniaczaną dokładnie wyłożyć dno oraz boki
formy, starając się aby masa była rozprowadzona równolegle. Piec
35-40 minut.
Jajka usmażyć na miękko. Do koszyczków włożyć
wszystkie składniki.
Przepis zaadaptowany ze strony taste.au
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation