Hobby

jedzenie

Jedz kolorowo: Zapiekane pulpeciki w sosie pomidorowym - Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso

Składniki (na ok. 30 sztuk):
450 g mięsa wołowego,
450 g piersi z kurczaka,
3 łyżki zimnej wody,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka soli,
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego),
1 mała cebula,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka mąki kukurydzianej (lub bułki tartej),
olej do smażenia.

Na sos:
2 pomidory,
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki z natką pietruszki,
po szczypcie soli i pieprzu,
szczypta tymianku,
szczypta mielonego czosnku,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
300 ml wody.

Opcjonalnie: 2-3 łyżki tartego sera żółtego.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy przyprawy i dusimy kilka minut, aż pomidory trochę „się rozpadną”. Dodajemy wodę oraz przecier pomidorowy. Mieszamy i dusimy jeszcze ok. 8-10 minut. Odstawiamy. Oba rodzaje mięsa mielimy lub „siekamy” w malakserze. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, jajko, mąkę kukurydzianą (lub bułkę tartą), wodę i przyprawy. Dobrze mieszamy, a najlepiej wyrabiamy ręką. Odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie formujemy małe kulki. Można zmoczyć ręce w zimnej wodzie. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, ale nie bardzo długo. Do naczynia żaroodpornego nalewamy kilka łyżek sosu. Układamy pulpeciki i wlewamy pozostały sos. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 30 minut. W pierwszej fazie pieczenia naczynie można przykryć folią aluminiową. Pod koniec folię zdejmujemy, pulpeciki posypujemy serem żółtym i zapiekamy jeszcze kilka minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation