Hobby

jedzenie

Słodkie pisanki wielkanocne Wielkanoc ciasteczka kruche

Składniki na ok. 40 ciasteczek:

35 g cukru
150 g mąki
75 g lekko zmiękczonego masła
1 jajko
70 g cukru pudru, 2 łyżki kakao, bakalie


Przygotowanie:
Oddzielić żółtko od białka, wbijając każde do osobnej miski. Z mąki, żółtka, cukru i masła szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, nie za cienko. Powycinać ciasteczka w kształcie jajek: foremka lub nożem. Ułożyć je na blasze obok siebie. Nie potrzeba dużych odstępów, ciasteczka nie rosną. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec 15 minut. Białko utrzeć z cukrem pudrem na lukier. Odłożyć dwie łyżki lukru, dodać do niego kakao. Białym lukrem posmarować całe wystudzone ciasteczka. Kiedy lekko zastygnie, ciemnym lukrem ozdobić słodkie pisanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation