Hobby

jedzenie

Pierogi z mięsem

SKŁADNIKI (na 30 pierogów):
farsz:
mięso z kurczaka, z rosołu (korpus, udko - ze skórką)
warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
1 cebulka drobno pokrojona, zeszklona na maśle
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

*waga farszu to 450 g na podaną ilość ciasta

ciasto:
2 szklanki maki pszennej + do podsypywania
1/2 łyżeczki soli
2/3 wrzącej wody
1 jajko
oraz : masło i bułka tarta

sos czosnkowy:
kubeczek śmietany kwaśnej 18%
2 czubate łyżki majonezu
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
świeżo mielony pieprz
sól morska prowansalska
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy
szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:
Składniki na sos czosnkowy dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Mięso odcedzić dokładnie z rosołu, oddzielić od kości, włożyć do miski wraz z warzywami. Podusić widelcem, a potem ubijakiem do ziemniaków (jest bardzo miękkie, długo się gotowało, więc jest to łatwe, nie wymaga mielenia na papkę:)). Doprawić szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem i gałką. Dodać natkę i cebulkę, wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą w misce. Zrobić wgłębienie i wlać wrzątek. Wymieszać szybko drewnianą łyżką, dodać jajo, wymieszać i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać sprężyste ciasto, podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk i blatu. Kulę podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek, wykrawać krążki pucharkiem średnicy 8 cm, aż do zużycia całego ciasta. Wyszło 30 sztuk.
Na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepić dokładnie palcami, tworząc "falbankę". Gotować partiami w osolonym wrzątku, z dodatkiem soli, 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać polane bułką tartą z masełkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation