Kuchnia

Kulinaria

Ciasto z mirabelkami
Składniki:
100 g masła lub margaryny
200 ml cukru
200 ml mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
dodatkowo:
200-300 ml świeżych owoców lub 200 g mrożonych
do dekoracji:
cukier puder

*składniki na małą foremkę do pieczenia – 20x25cm
Tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Owoce oczyszczamy, usuwamy pestki. Mrożone lekko rozmrażamy.
Formę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
Suche składniki mieszamy dodajemy jajka i rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy dokładnie, aż uzyskamy gładkie ciasto i przekładamy do formy. Na wierzchu kładziemy owoce.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pieczemy przez 25 – 30 minut sprawdzając patyczkiem. Pozostawiamy w formie do wystudzenia. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation