Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Kotlety mielone z surowego boczku
Składniki:

– 1,58 kg boczku
– 240 g cebuli
– 150 g masła
– 150 g bułki tartej
– 1/2 szklanki wody
– 135 g jaj
– sól, pieprz
– 100 g smalcu

Boczek został zmielony. Następnie 240 g cebuli pokroiłam w grubą kostkę i zeszkliłam na 150 g masła. Zostawiłam do przestygnięcia. 150 g bułki tartej zalałam wodą żeby nasiąkła (wody było około 1/2 szklanki). Do mięsa dodałam jaja, 2/3 zeszklonej cebuli ( bez masła), namoczoną bułkę tartą, sól i pieprz. Dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety i usmażyłam je na około 100 gr smalcu.

Usmażone kotlety ułożyłam w głębokiej patelni i zalałam pozostałym masłem z cebulę. Przykryłam i dusiłam około 30 min.

W 100 gr gotowych kotletów mielonych jest:

– B – 10,65 g
– T – 59,20 g
– W – 7,44 g

B : T : W = 1 : 5,56 : 0,70″


Mielone z boczku i serca wieprzowego


Postanowiłam przemycać podroby, gdzie się da. Wynikiem tego postanowienia był eksperyment z sercem wieprzowym. Inspirowałam się przepisem Doktora na mielone duszone na maśle. Oto składniki mielonych „z sercem”:

– 450 g boczku

– 330 g serca

– 0,7 g bułki (następnym razem z niej zrezygnuję, ponieważ wykluczyłam gluten z mojego żywienia)

– 90 g cebuli
– 90 g żółtek

– 50 g jajka

Zmielony boczek i serce wymieszałam z pozostałymi składnikami z wyjątkiem cebuli, którą zeszkliłam na 100g masła i 2/3 dodałam do mięsa. Uformowałam małe kotleciki i obsmażyłam je na połowie kostki smalcu. Ułożone na patelni zalałam pozostałą częścią masła i cebuli. Przykryłam pokrywką i dusiłam na maleńkim ogniu ok.30min. Pyszne ! Delikatne ! Z lekko wyczuwalnym smakiem podrobów.

W 100 g gotowych kotletów było:

– B = 17,9 g
– T = 57,5 g
– W = 7.75 g

– B : T : W = 1 : 3,2 : 0,4

Kotlety mielone z wątróbką

Składniki:

– 1100 g chudego świeżego boczku
– 250 g wątróbki wieprzowej
– 100 g cebuli
– 110 g smalcu
– 20 g tartej bułki
– 100 g (2 szt) jajek
– 35 g (2 szt) żółtek
– sok z 1/2 cytryny
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Boczek (był bez skóry) i wątróbka zostały zmielone z użyciem sitka z dużymi oczkami, cebula zaś z użyciem sitka z małymi oczkami, do tego zaś dodane jajka, żółtka, tarta bułka i przyprawy oraz sok z połowy cytryny, którego zadaniem była neutralizacja goryczki wątróbki. Wszystko zostało wyrobione i następnie z masy uformowane nieduże płaskie kotleciki, które wystarczyło usmażyć na smalcu na patelni z obydwu stron i potem poddusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez 20 minut, by nie były surowe w środku.

W 100 g kotlecików było:

– B = 10,9 g
– T = 39,3 g
– W = 1,8 g

– B : T: W = 1: 3,6: 0,16
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation