Sport i fitness

Fitness

Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami

SKŁADNIKI

na foremkę o średnicy 24-26 cm

Spód:
100 g orzechów nerkowca
100 g daktyli
150 g wiórek kokosowych
50 ml oleju kokosowego

Galaretka jagodowa:
250 g jagód lub borówek
100 ml wody
2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
1 łyżeczka agaru (lub żelatyny)
Ptasie mleczko:
3 szklanki mleka kokosowego (ok. 2 puszki)
2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
8 łyżek nasion chia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 łyżki ksylitolu/erytrytolu
3 łyżeczki agaru (lub żelatyny)

Dodatkowo:
100 g borówek

*
PRZYGOTOWANIE


Spód

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i wrzuć do kielicha blendera wraz z olejem kokosowym. Zmiksuj na purée. Następnie dodaj wiórki kokosowe i zmielone na proszek orzechy nerkowca (również w blenderze). Formę pokryj papierem do pieczenia, następnie wysyp gotowy spód i równomiernie pokryj nim spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ptasiego mleczka.

Ptasie mleczko

Całe mleko przelej do garnka z grubym dnem. Wsyp ksylitol lub erytrytol oraz nasiona chia. Gotuj powoli na małym ogniu. Gdy mleko zgęstnieje, rozpuszczamy agar w niewielkiej ilości wody, a następnie wlewamy do garnka. Gotujemy 10 minut, cały czas mieszając. Gotowe ptasie mleczko odstawiamy do wystudzenia (garnek można wstawić do zlewu z zimną wodą), a następnie przelej na schłodzony spód. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.

Jeżeli korzystasz z żelatyny, to pozwól jej najpierw napęcznieć w zimnej wodzie, następnie dolej wrzątek i dokładnie rozprowadź. Gotowy płyn wlej do ugotowanych nasion chia i wymieszaj. Pamiętaj, aby żelatyny nie gotować! Podobnie postąp w przypadku galaretki.
Galaretka jagodowa

Jagody lub borówki przepłucz i zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka. Wsyp ksylitol lub erytrytol, dolej wodę i podgrzej. Agar rozprowadź w zimnej wodzie, a następie wlej do jagód. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Następnie wystudź i przelej na gotowe ptasie mleczko. Wierzch ozdób świeżymi borówkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation