Kuchnia

ciasta

Ciasto ‚Kleks’
Składniki na ciasto
200 ml mleka
50 g masła
375 g mąki pszennej
opakowanie suszonych drożdży
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 jajko średniej wielkości
Mleko podgrzać w małym rondelku. Rozpuścić w nim masło lub margarynę. Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz mleko z tłuszczem i wyrobić ciasto (mikserem ok. 5 min., ręcznie dłużej). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
Ciasto oprószyć delikatnie mąką i wyrobić raz jeszcze na blacie. Rozwałkować i ułożyć na natłuszczoną blachę (30x40 cm).


Masa twarogowa
80 g masła
150 g cukru
3 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
1 kg twarogu, zmielonego
2 łyżki mleka
skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, jajka, twaróg, budyń w proszku, mleko i skórkę. Mieszać, aż do uzyskania kremowej masy, nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.


Dodatkowo
500 g masy makowej *
350 g konfitury *
Masę makową i konfitury nakładać naprzemiennie, małymi porcjami na masę twarogową.


Kruszonka
200 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, wyrabiać aż do uzyskania dużych okruchów ciasta. Posypać kruszonką nadzienie.
Piec w 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem), ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation