Kuchnia

ciasta

ANANASOWE RAFAELLO - kokosowe ciasto z ananasem z puszki - Via Gusto
Spód:
100 g okrągłych biszkoptów


Krem kokosowy:
700 ml mleka
2 duże budynie waniliowe z cukrem
100 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g masła lub margaryny
70 g cukru pudru


Mus ananasowy:
250 ml syropu z puszki z ananasem
400 g ananasa z puszki
2 galaretki ananasowe (lub 1 galaretka cytrynowa i 1 galaretka mango)


Dodatkowo:
350 g ananasa z puszki
2 galaretki ananasowe (lub 1 galaretka cytrynowa i 1 galaretka mango)
350 ml wody
PRZYGOTOWANIE
Jak przygotować masę budyniową z kokosem?

Na początek ugotuj budyń – z 700 ml mleka odbierz 200 ml i wymieszaj z dwoma budyniami. Pozostałe 500 ml mleka zagotuj, po czym dodaj część mleka z proszkiem budyniowym i mieszając zagotuj. Budyń przykryj (najlepiej folią spożywczą, dzięki czemu nie wyschnie) i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Masło lub margarynę wyciągnij z lodówki, aby się ogrzało.

Kiedy budyń wystygnie, masło lub margarynę ubij na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Na koniec do masy dodaj wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na pół.



Jak zrobić spód ciasta bez pieczenia?

Na spodzie kwadratowej formy 24×24 cm ułóż warstwę okrągłych biszkoptów. Jeśli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, zwiększ ilość składników o 1,5 raza.

Na biszkopty wyłóż połowę kremu budyniowego i wyrównaj. Włóż do lodówki.



Jak przygotować mus ananasowy do ciasta?

Teraz przygotuj mus ananasowy – 400 g ananasa z puszki zblenduj. 250 ml syropu z puszki zagotuj i rozpuść w nim dwie galaretki. Następnie wymieszaj ze zblendowanym ananasem. Kiedy mus zacznie gęstnieć, wylej go na warstwę kremu budyniowego i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Kiedy mus zastygnie, rozsmaruj na nim drugą część budyniowego kremu. Na kremie rozłóż warstwę ananasa z puszki. Dwie galaretki rozpuść w 350 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta. Całość odstaw do lodówki – najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation