Kuchnia

ciasta

mniam...mniam...: ciasto cappuccino
biszkopt:
5jajek
3/4 szkl cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody

krem:
3/4 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl cukru
12o g masła
3-4 łyżki kawy cappuccino
2 łyżeczki kawy
1,5 szkl wody

400ml śmietany 30%
200g serka kremowego

kakao do posypania






białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy obie mąki, miksujemy potem dodajemy proszek do pieczenia i gorącą wodę.
Blachę 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia; wylewamy ciasto i pieczemy około 35-40 minut.

pół litra mleka zagotowujemy dodając cukier. W szklance mleka należny rozmieszać proszek budyniowy z mąką. Do gotującego mleka wlewamy mieszaninę i gotujemy gęsty budyń. Studzimy
2 łyżeczki kawy zalewamy gorącą wodą.
Kiedy budyń przestygnie miksujemy go z miękkim masłem dosypujemy cappuccino i wlewamy 2-3 łyżki zaparzonej kawy razem z fusami.

Śmietankę ubijamy dodając serek. Jeśli chcemy możemy dodać cukru pudru do smaku.

Biszkopt nasączmy mlekiem wykładamy krem kawowy na to bitą śmietanę; dowolnie dekorujemy i posypujemy kakao...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation