Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: torcik makowy z brzoskwiniami
*tortownica 21 cm:
na ciasto:

4 białka
100 g cukru
100 g kokosu
100 g maku
szczypta soli

na krem:

500 ml mleka
35 g mąki kukurydzianej
30 g mąki ziemniaczanej
4 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła

dodatkowo:

puszka brzoskwiń
1/3 szklanki wódki
100 g deserowej czekolady
3 łyżki mleka
240 g małych biszkopcików


Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Kokos wymieszać z makiem i delikatnie dodać do piany. Masę podzielić na dwie części i upiec w dwóch tortownicach lub narysować na papierze do pieczenia dwa krążki i upiec na nich ciasto (w 170*C około 20 minut).




W połowie mleka rozmieszać cukier, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, żółtka. Resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na biało a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu.





Brzoskwinie odsączyć (sok zachować) i pokroić na drobne kawałki. Z masy odłożyć trzy łyżki a do reszty wmieszać brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wymieszać z wódką. Na jednym blacie ciasta rozsmarować połowę masy z brzoskwiniami. Biszkopt nasączyć w syropie z wódką i ułożyć na masie, przykryć jej drugą częścią i drugim blatem ciasta.




Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Resztę biszkoptów również nasączyć i obłożyć nimi ciasto dookoła. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i udekorować dowolnymi owocami (użyłam granatu i brzoskwiń). Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation