Kuchnia

kuchnia

Najprostsze gofry świata (2 składniki) Składniki

► płatki owiane [110 g / 1 szklanka]
► olej rzepakowy lub kokosowy [10 g / 1 łyżka]

Dodatkowo
► woda lub dowolne mleko [250 ml / 1 szklanka]
Przygotowanie

Płatki z olejem i wodą lub mlekiem zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego. Na tym etapie można dodać wybrane dodatki. W wersji słodkiej może to być cukier, ksylitol lub inne słodzidło, kakao czy cynamon. W wersji wytrawnej, ulubione zioła i przyprawy, parmezan, mak czy sezam.
Masę zmiksowaną na gładko odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę.
Piec gofry przez ok. 5-7 minut (w zależności od mocy gofrownicy) lub do chrupkości. Gofrownicę rozgrzewam na maxa i delikatnie smaruję blaszki olejem za pomocą pędzelka. Gotowe masa będzie gęsta i kleista, wylewam porcję na gorącą gofrownicę i delikatnie rozprowadzam po brzegi za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki. Gofry owsiane niestety wychodzą bledsze w porównaniu do klasycznych gofrów pszennych. Ciepłe gofry są chrupkie, jednak z czasem lekko miękną. Na następny dzień polecam odgrzewać je przez kilka minut w tosterze, a potem podawać na ciepło z dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation