Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Składniki
na około 15 dużych klusek

0.5 kg mięsa mielonego
1,5 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
1 kostka rosołowa
cebulka i masło
przyprawy
.

Nadzienie
Mięso mielone doprawić solą,pieprzem i przyprawą do mielonego.
Dodać jajko i w razie potrzeby bułki tartej,dobrze wyrobić.

w 0.5 litra wody rozpuścić kostkę rosołową.
Formować małe pulpeciki i wrzucać na gotujący się bulion.
Gotować około 10 minut.
Pulpeciki wystudzić.

Z ciasta na kluski odrywać po kawałku,rozpłaszczać w rękach,kłaść po 1 pulpeciku i formować kluski.

Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia.
Podawać polane zeszkloną cebulką na maśle.

1.Kluski można nadziewać zmielonym ugotowanym mięsem z rosołu(wtedy nie trzeba gotować pulpecików)
2.Kiedyś nadziewałam kluski surowym mięsem mielonym ale gotowanie klusek dłużej trwało i kluski lubiły się rozgotować.Tak jest szybciej i wygodniej a pulpeciki można ugotować dzień wcześniej.

SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation