Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Kluseczki serowe | Domi w kuchni


250g serka twarogowego lub twarogu
5 żółtek
5 czubatych łyżek mąki

Zasada jest taka: na każde 50g serka: 1 żółtko, 1 czubata łyżka mąki.




Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

W garnuszku zagotowujemy wodę z solą, kiedy zagotuje się mocno, należy zmniejszyć ogień na średni.
Kluseczki nakładać łyżeczką deserową, przed pierwszą kluseczką zamaczając łyżeczkę w garnuszku z wodą. Kłaść na wodę i lekko poruszać łyżeczką, aż kluseczka się odklei.

Gotować około 10 minut, a następnie wyciągać łyżką cedzakową.
Należy pamiętać, że kluseczki mają dość spory przyrost, także formując je łyżeczką, muszą być młe i zgrabne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation