Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Placuszki cukiniowo-kukurydziane


500 g cukinii startej na grubej tarce
1 łyżeczka soli
1 szklanka kukurydzy z puszki
4 duże jajka - roztrzepane
pół łyżeczki bazylii
pół łyżeczki oregano
¼ łyżeczki granulowanego czosnku
pół szklanki tartego żółtego sera (około 50 g)
¾ szklanki mąki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Cukinię przełóż do sita, dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie cukinię mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).
Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodaj chilli).
Smaż placuszki na rozgrzanej patelni - łyżka masy na placek.
Placki po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (moje dzieci jadły je jak placki ziemniaczane - z cukrem i śmietaną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation