Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Przepis:
(na około 12 placków)
250 gramów pszennej mąki (plus troszkę do podsypania)
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy

(wierzch)
4 suszone pomidory w oleju drobno pokrojone
100 gramów mozzarelli pokrojonej w cienkie plasterki
garść oliwek pokrojonych w paski
12 łyżeczek czerwonego pesto

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier i drożdże, mieszamy, robimy zagłębienie, dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy drewnianą łyżką, gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przekładamy ciasto do czystej miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki i rękami formujemy placki, rozciągając ciasto na grubość 4 – 5 mm. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Każdy placek smarujemy łyżeczką pesto, na wierzch układamy plasterki mozzarelli, kawałki pomidorów i oliwek. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation