Kuchnia

OwocowoWarzywne

Kotleciki z cukinii i komosy ryżowej | Every Cake You Bake

Kotleciki z cukinii i komosy ryżowej:
(wg Diethood)

2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach,
1/2 szklanki białej komosy ryżowej (quinoa),
1 jajko,
3 ząbki czosnku,
1 szklanka startego parmezanu (lub innego sera twardego),
2/3 szklanki bułki tartej,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz

Komosę ryżową ugotować w szklance wody przez około 15 minut. Ostudzić.

Startą cukinię wymieszać z 1/2 łyżeczki soli i umieścić w durszlaku na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Cukinię przełożyć do miski, dodać quinoę, drobno posiekany czosnek, jajko, oregano, bułkę tartą i parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Z masy cukiniowej formować małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać na ciepło lub zimno z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation