Kuchnia

OwocowoWarzywne

marchewkowe z białą fasolą - erVegan

Składniki na około 10 średnich kotletów:
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
1–1½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka)
½–1 szklanki ugotowanej (na sypko) kaszy jaglanej
1 łyżka sosu sojowego
¼ szklanki oleju
½ szklanki bułki tartej (lub zmielonych płatków owsianych)
1 łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
odrobina startego imbiru
1 łyżeczka papryki wędzonej (lub zwykłej ostrej)
½ łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz

1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do większej miski.
2. Fasolę zmiksuj razem z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem oraz imbirem.
3. Pastę fasolową przełóż do startej marchewki, dodaj przyprawy, ugotowaną na sypko kaszę, bułkę tartą (lub płatki owsiane) oraz podprażony słonecznik i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
5. Piekarnik nagrzej na 220°C, a kotlety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30–40 minut, a w połowie czasu delikatnie obróć na drugą stronę podważając je łopatką. Na koniec włącz funkcję termoobiegu, by kotlety były ekstrachrupiące. Uważaj jednak, by nie wyschły za bardzo. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation