Kuchnia

OwocowoWarzywne

Krakersy zmieniające życie – doskonałe - erVegan

Krakersy można przechowywać nawet do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, dlatego nie bójcie się zrobić od razu większej porcji. Jednak uwaga, bo przypadkiem można zjeść wszystkie na raz ;)
Składniki na dwie blachy krakersów:
1 szklanka pestek słonecznika
½ szklanki całych ziaren siemienia lnianego (używam złotego)
½ szklanki pestek z dyni
4 łyżki ziaren sezamu (użyłem czarnego)
1½ – 2 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki nasion chia
około 1½ szklanki wody
1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie)
2 – 3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
ulubione przyprawy i zioła

Print Friendly, PDF & EmailWydrukuj przepis
1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (pestki dyni możesz posiekać). W drugiej połącz wszystkie mokre wraz z roztopionym olejem kokosowym.
2. Dodaj składniki mokre do suchych i porządnie wymieszaj wszystko łyżką. Mieszaj, aż nasiona i płatki pochłoną wodę, a ciasto będzie dość gęste (wręcz smarownej konsystencji). Odstaw miskę, aż ciasto pochłonie cała wodę, na około 1 – 2 godziny.
3. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. W tym momencie możesz dodać jeszcze dodatkowe przyprawy, aby wykonać dwa różne smaki krakersów.
4. Jedną z części ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkiem owiniętym folią spożywczą, rozwałkuj ciasto na około 3 mm grubości. Ciasto pokrój na podłużne prostokąty, małe kwadraciki lub fikuśne trójkąty – pełna dowolność!
5. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz krakersy przez około 20 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut, aż będą rumiane (przypalone smakują jeszcze lepiej…). Pozostaw do ostygnięcia, a potem podawaj je z ulubionymi sosami, hummusem albo zajadaj prosto ze słoika!
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation