Kuchnia

ciasta

Seromak na herbatnikach
Składniki:
na masę serową
1,20 kg sera mielonego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 kostka margaryny
5 jajek
3/4 szklanki cukru

na masę makową
1 puszka masy makowej Helio
5 jajek
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny

dodatkowo
herbatniki na spód




Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki wyłożyć herbatnikami.
Margarynę zmiksować z cukrem, żółtkami. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać ser i suchy budyń, wszystko razem wymieszać i dodać ubitą pianę z białek i ponownie wszystko delikatnie wymieszać.
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać margarynę, masę makową Helio, mąkę i ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać.
Na spodzie z herbatników układać na przemiennie łyżką ser oraz masę makową. Piec 70 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation