DIY - zrób to sam

ciekawe

CHURROS
(na 20 sztuk)

240 ml wody
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jaja
olej
cukier do oprószenia

W garnku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić.
Wbijać jaja, zmiksować. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, nałożyć do niego ciasto.
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości około 12 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu.
Osuszyć na bibułce, obsypać cukrem. Podawać z sosem czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation