Kuchnia

cook.info

domowe mleko kokosowe

składniki ( na ok. 1,5 l mleka) :
– 2 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych ( 200 g)
– 8 szklanek ciepłej, niegorącej wody (2 l )

Wiórki zalać połową ciepłej wody, blendować ok. 3 minuty. Można robić to również w blenderze kielichowym.
Na misce,szerokim dzbanku lub słoju ustawić gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą. Zblendowane wiórki z wodą przecedzić przez sitko do naczynia.
Wiórki które zostały na sicie odcisnąć, ponownie zalać je pozostała wodą i całość znów zblendować.
I znów odcedzić na sicie. Cały płyn zlać do butelki czy dzbanka.
Można przechowywać w lodówce 4 dni. Rozwarstwienie płynu jest naturalne, przed użyciem trzeba wstrząsnąć butelką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation