Kuchnia

cook.info

Zasmażka do zup i nie tylko

Należy zawsze zachować proporcje – 3 łyżki tłuszczu (masła) na 3 łyżki mąki. Stosunek 1:1.

Stopnie wysmażenia- przyjęło się mówić o trzech:

Zasmażkę pierwszego stopnia, czyli białą, smażymy krótko, tylko do zniknięcia smaku surowej mąki. Do jasnych sosów i potraw warzywnych np. marchewka z groszkiem.
Zasmażkę drugiego stopnia czyli jasnozłotą, smażymy nieco dłużej, do złocistego koloru i używamy do zup i niektórych sosów.
Zasmażkę trzeciego stopnia czyli brązową, ciemnozłotą, smażymy najdłużej, ale uważamy, żeby jej nie spalić na zbyt brązowy kolor, wtedy da się wyczuć smak spalenizny, należy też pamiętać, że gorąca, zdjęta z ognia zasmażka będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Zagęszczamy nią sosy ciemne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation