Kuchnia

Przepisy

Sernik na spodzie brownie

Przepis: www.mojewypieki.com

Składniki: (forma o śr. 23cm)

Spód brownie:

100 g gorzkiej czekolady
115 g masła
1 szkl. cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
115 g mąki pszennej

Masa serowa:

750 g sera twarogowego śmietankowego
3 jajka
2 białka
250 ml śmietany kremówki 30%
1 szkl. cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g posiekanego gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Wykonanie:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w małym garnku, mieszamy do momentu powstania gęstego sosu, a następnie studzimy. Jajka (bez rozdzielania) ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy sos czekoladowy i mieszamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i dodajemy ekstrakt. Mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 25 min w 180C.

Ser mielimy 2-krotnie i ucieramy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, kremówkę i czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Masę serową wlewamy na ciepły spód czekoladowy.

Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne/formę metalową z wrzącą wodą. Ciasto wkładamy 1 poziom wyżej (nad wodą) i pieczemy 1,5 godz w 130C. Ciasto na wierzchu powinno być ścięte.

Sernik studzimy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz (najlepiej całą noc).

Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Zimny sernik polewamy czekoladą i schładzamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation