Kuchnia

Przepisy

Ogórki w zalewie musztardowej – To co lubie – gotuje i polecam

Ostatnio kilka razy już słyszałam same pozytywne opinie o ogórkach w zalewie musztardowej, dlatego i ja postanowiłam zrobić w tym roku. Przepis sprawdzony dlatego dzielę się nim z Wami.

Ogórki w zalewie musztardowej
Składniki

około 2 kg małych ogórków

Zalewa:

3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
5 łyżek musztardy stołowej

Dodatkowo:

ziele angielskie
liść laurowy

Instrukcje

Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno w słoikach. Dodajemy po 1 liściu laurowym i dwóch ziarnach ziela angielskiego. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki. Odstawiamy na około 3 godziny. Po tym czasie zakręcamy i wekujemy około 5-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation