Kuchnia

Przepisy

Szybkie ciasto czekoladowe

Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas wykonania
40 min
Czas całkowity
1 ha 10 min

Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto czekoladowe:

200 g (1 i ¼ szklanki) mąki
200 g (1 szklanka) cukru
50 g (pół szklanki) gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ szklanki oleju
1 duże jajko
¾ szklanki mleka
¾ szklanki wrzącej wody zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej

ganache czekoladowy:

250 ml śmietany kremówki
250 g czekolady - użyłam gorzką

Wykonanie

W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
Dodaj olej, jajko i mleko - zmieszaj.
Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Przelej ciasto.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.
Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj.
Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.

Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 300 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 29 g Białka: 5 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation