Kuchnia

Przepisy

Moje Wypieki | Kokosanki (przepis II)



Najlepsze kokosanki na świecie :-). Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i szybkie do upieczenia. Polecam!

Składniki na 14 dużych kokosanek:

2 średniej wielkości jajka
140 g drobnego cukru do wypieków
200 – 220 g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier, co ważne – powoli i łyżka po łyżce (jak do biszkoptu). Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca bezowa masa. Dodawać żółtka, nie przerywając ubijania. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładać masę kokosową (można też np. lepić z niej kule, ja wykładałam gałkownicą do lodów).

Piec około 15 minut (w zależności od wielkości kokosanek) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy i przekładać na kratkę.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation