Kuchnia

Przetwory

Gruszki w syropie imbirowym

2 gruszki (raczej twarde)
około 2 szklanek wody
1/2 szklanki cukru
4 cm kawałek imbiru
kawałek kory cynamonu
6 goździków
2 gwiazdki anyżu
1 liść kafiru (opcjonalnie)

Zagotować wodę, dodać cukier i rozpuścić. Dodać obrany i starty imbir, cynamon, goździki, anyż, liście kafiru jeśli je mamy. Gruszkę umyć, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), włożyć do syropu (gruszki powinny być nim zakryte). Przykryć garnek, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będą miękkie. Gruszki pozostawić w zalewie do ostygnięcia. Wyjąć gruszki z zalewy, syrop można przecedzić i wykorzystać do drinków, koktajli bezalkoholowych lub np. dodać do winegretu do sałatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation